Home » Natură » Apa răcită în vasele de teracotă, o practică veche de peste 3.000 de ani

Apa răcită în vasele de teracotă, o practică veche de peste 3.000 de ani

Publicat: 13.06.2024

În căldura toridă a verii din India, practica străveche de a răci apa în vase de teracotă devine o metodă tot mai folosită și în zilele noastre.

Nandita Iyer, o autoare de cărți de bucate și blogger culinar, urăște apa rece. Cu toate acestea, când temperaturile au crescut în India încă din luna mai a acestui an, chiar și în Bengaluru, orașul ei natal, atingând un nivel record, ea a știut că trebuie să facă ceva pentru a se menține hidratată.

Așa că ea a apelat la un obiect preferat din copilărie: matka – un vas de teracotă compus din două tipuri diferite de lut și conceput pentru a acționa ca răcitor de apa din casă.

Matka, vasul de nădejde din India

„Am dinți sensibili, așa că apa rece este un șoc pentru sistemul meu; matka păstrează apa suficient de rece pentru a putea fi băută”, spune ea, amintindu-și cum o cârpă umedă deasupra vasului a ajutat la scăderea și mai mult a temperaturii apei.

„Mi-am amintit cât de bună era această apă răcită în mod natural în verile fierbinți din Mumbai, în copilărie. Așa că, atunci când vremea din Bengaluru a început să fie asemănătoare celei din Mumbai, am decis să îmi iau un vas similar”, mai explică Nandita.

Matka are rădăcini străvechi. Atunci când apa este turnată într-un vas de teracotă, ajunge în fiecare por și crăpătură. Pe măsură ce lichidul din acești pori se evaporă, procesul extrage încet căldura din apa din interior. După ce își pierde căldura prin evaporare, vasul se răcește, iar apa rămasă în el se răcește și ea. Prin urmare, timp de secole, zonele rurale din India au apelat la vase din lut pentru a se răcori – cele mai vechi informații cunoscute datează din civilizația Harappan, cu peste 3.000 de ani în urmă, potrivit BBC.

Temperaturile din India depășesc 50 grade Celsius

Fiind o persoană care gătește foarte mult, Nandita spune că în frigiderul ei nu prea există loc pentru a răci mai multe sticle de apă, așa că matka ajunge să îi salveze  și spațiu prețios. Dar în ultimii ani, pe măsură ce India se confruntă cu călduri extreme, nevoia de răcoare devine tot mai urgentă.

Valurile de căldură din India din această vară au fost necruțătoare, o stație meteo din Delhi înregistrând provizoriu temperaturi de până la 52,3 grade Celsius.

Din 2019 până în 2023, nevoia de aer condiționat în zilele foarte călduroase a făcut ca cererea medie de energie electrică a națiunii să crească cu 28%.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Zeci de oameni au murit în India în ultimele zile din cauza căldurii

Mai multe zone din India, lovite de temperaturi record

Un oraș din India considerat cândva „paradisul pensionarilor” are mari probleme

O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase